Inx

Een poosje terug stuitte ik op ‘INX’, een Ubuntu distro zonder grafische desktop. Precies wat ik zocht zou je denken, dit was niet helemaal juist. Er zitten wel een aantal zaken in waar ik blij zou zijn, maar zoals altijd is er altijd ruimte voor verbetering.
Maar goed we beginnen bij het begin, de officiële versie is gebaseerd op Ubuntu 8.04 dus een tikkeltje aan de oude kant. Maar de reden waarom valt wel te verklaren, het betreft een zogenaamde LTS versie, waarbij de support voor een langere periode gewaarborgd is. Dus we nemen dat maar voor lief.
Maar goed we starten de live-cd en missen eigenlijk een optie, je kunt het niet installeren. Er wordt inmiddels wel aan gewerkt en bij de nieuwe alpha versies is een experimenteel script voorhanden.

Wat biedt het?
Het begint met een menu, waarbij er veel documentatie voorhanden is en ook het menu wordt haarfijn uitgelegd.
Voor de meeste toepassingen zijn er programma’s te vinden op deze livecd. Er staan diverse editors op en er is een heus kantoorpakket te vinden 😉
Voor internet zijn er diverse programma’s, een browser die zowaar grafisch is (framebuffer), een emailclient met uitleg en een IRC programma. Natuurlijk ontbreken programma’s zoals midnight commander en htop niet en ook is er een mediaspeler aan boord voor het beluisteren van muziek (ook internetradio). Ook is er nog een spelletje aanwezig voor de nodige ontspanning. Ik zal ongetwijfeld een aantal zaken zijn vergeten, maar gelukkig staat de site in de blogroll waar je het zelf op je gemak kunt bekijken.

Mijn conclusie: Het is jammer dat het eigenlijk nog alleen een live-cd is. Ik zou dit heel graag zien draaien op mijn oude pentium II. Voor de rest een redelijke complete distro, ik mis eigenlijk alleen nog een MSN client, maar dat mag de pret zeker niet drukken, Een absolute aanrader.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: