Slax

Gisteren vertelde ik al dat ik genoeg oud materiaal had om te experimenteren. Het slachtoffer is een oude pentium II, waarop ik al een aantal distro’s had geprobeerd. Maar mijn idee is dat een GUI de bottleneck is en het systeem behoorlijk vertraagd.
Na het lezen van veel informatie maakte ik keurig een lijstje van beschikbare software die zonder GUI zou moeten werken. Dan begin een zoektocht naar een Linuxversie die gemakkelijk zou moeten zijn om in te stappen. Waar moest het allemaal aan voldoen? Nou niet echt veel, gewoon kaal met wat handige programma’s (instant messenger, mc, screen, editor, mp3 speler, picviewer, torrent, grafische interbrowser en wat handige utils. Dat moest toch geen probleem zijn denk je, helaas wel… Bij veel linux-distro’s krijg je X cadeau en daar zit ik niet op te wachten. Nu kun je dit er allemaal uit halen, maar ik denk dat ik daar te goed in ben en het resultaat laat zich wel raden. Makkelijker is dan om voor een systeem te gaan waarbij je schijnbaar dat probleem niet hebt en mijn oog viel op Slax.
Een pakket samen stellen gaat heel makkelijk via de website, maar schijn bedriegt…
Mijn lijstje met gewenste programma’s bleek daar niet helemaal beschikbaar of had om raadselachtige x.org nodig (bijvoorbeeld rtorrent). Afijn, nadat ik dus daar de aanpassingen had gemaakt (ctorrent, werkte wel met alleen de core versie) en andere utils werden maar overboord gegooid. Liever een klein maar goed systeem dan weer iets met x.org. Na het branden van de .ISO werd het opgestart in mijn normale pc. Als eerst krijg ik een grafische opstartmenu. Nu is het voor een raadsel waarom ik zoveel opties in beeld moet krijgen. Wanneer ik iets van KDE wil opstarten had ik het zeker op de cd gebrand, maar goed ik deed het maar af als ‘schoonheidsfoutje’. Nadat ik dus verder ging in tekst mode startte ik het programma HTOP op, ik was toch wel nieuwsgierig hoeveel geheugen het gebruikte. Dat was toch een behoorlijke tegenvaller, 96 mb! :S Alle programma’s die ik gekozen had werkten ook, maar ik stuitte op een ander probleem. Ik had gekozen voor Links2 als internet browser, dit omdat het soms toch handig is om wat grafische dingen te zien op websites. Volgens Slax had ik dan SVGAlibs nodig en deze had ik ook netjes geïnstalleerd. Maar graphics? Ho maar! Na wat uitpluizen op het internet bleek dat er toch meer nodig was dan alleen de SVGAlibs. Kortom een foutje op site.

Tot slot dan mijn mening over dit geheel:
– Een splashscreen met allerlei gekke bootopties lijkt mij overbodig. Ik bedoel daarmee de optie ‘Start KDE’..
– Sommige software is niet beschikbaar of heeft om duistere redenen X.org nodig (terwijl dit bij andere distro’s niet het geval is.
– Verwijzing naar benodigde Libs laat te wensen over (zie mijn verhaal over Links2 en SVGAlib)
Geheugengebruik lijkt mij aan de hoge kant, maar misschien dat dat verder naar beneden geschroeft kan worden. Ik draaide het tenslotte van een livecd zonder swap.
– Het is snel, tenminste op deze pentium 4, 3ghz en 1 gb geheugen.
– Het idee om zelf een livecd samen te stellen is erg leuk en leerzaam, wanneer iemand de tijd neemt zou er denk ik wel een goede text-only distro van gemaakt kunnen worden. Er bestaan tenslotte programma’s om bijvoorbeeld pakketjes van Debian of RedHat om te zetten naar het eigen Slax formaat.

Eindoordeel: Ik weet niet of ik het ga gebruiken voor de oude pentium2, mijn zoektocht naar het beste gaat onverminderd voort.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: